Folkmusikfestival i Uddevalla

Säckpipekurs lockar långväga gäster

4:53 min

Det är folkmusikfestival i Uddevalla. Bland programpunkterna finns en kurs i svensk säckpipa. Ett instrument ytterst nära utdöende, men nu har trenden vänt. En viss återväxt sker, inte minst tack vare av riksspelmannen och säckpipekonstruktören Alban Faust från Dalsland.

– Svensk säckpipa är inte som en skotsk säckpipa som bara är bra för strid och krig. Den svenska är mer lågmäld och melankolisk, säger en av deltagarna, Corinne Jordens från Holland.


Men det är inte bara att börja spela. Den svenska säckpipan är kinkig på så sätt att den har ett ömtåligt litet rör av vass inne i sitt allra heligaste. Detta måste vara perfekt justerat för att säckpipan ska låta rent.


– Om allt vill sig väl är säckpipan ett absolut renstämt instrument, renare än både piano och gitarr, men det kan vara besvärligt att få allt i balans, säger Alban Faust som själv tillverkar rören.

Så småningom stämmer alla säckpipor med varandra och kursdeltagarna tar sig igenom svenska och franska stycken.


Joakim Regfeldt från Halmstad är på kursen för tredje gången och vet hur han helst tar sig an säckpipsspelande.


– Det är ett instrument som jag vill lära mig att uttrycka mig genom, kanske på ett torvtak i skymningen någonstans och sitta och tuta ut vackra harmonier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista