Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Här är de nyttigaste grönsakerna

Foto: P. Kevin Morley/Scanpix

Spenat och andra gröna blad toppar listan över de nyttigaste grönsakerna, enligt en ny analys från Livsmedelsverket. Tätt följt av gröna bönor och broccoli.

En överraskning på 10- i -topplistan är kantarellen, som enligt nutritionisten Veronica Öhrvik innehåller 2-3 gånger så mycket D-vitamin som lax per 100 gram.

Topplistan har korats utifrån innehållet av fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Längst ner på listan hamnar inlagda rödbetor.

1. Gröna blad som spenat, mangold och nässlor

2. Gröna bönor

3. Broccoli

4. Gröna ärter och sockerärter

5. Avokado

6. Vita bönor

7. Purjolök

8. Blomkål

9. Linser

10. Kikärter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".