Arkivbild - Så här såg det ut vid Härön 2011. Foto: Erik Abel /Scanpix

Bra väder för oljesanering utanför Tjörn

0:40 min

Saneringen efter oljeutsläppet vid kusten utanför Tjörn för två år sedan går nu in i slutskedet. Under sommaren har arbetet gått mycket lättare än förra året.

Det varma, torra vädret har gjort arbetet ska kunna avslutas helt enligt planerna den 6 september. Arbetsförhållandena i sommar har varit betydligt bättre än tidigare.

– Värme, det har inte varit några vågor, det är lugnt och stilla. När vi sanerade förra gången så hade vi otur med vädret. Det stormade hela hösten, och vintern ska vi inte prata om, med all is. Det är en jätteskillnad nu, säger Carl-Ian Bissmark, räddningchef i Tjörn och Stenungssund kommun och saneringsansvarig.

Värmen gör inte bara själva arbetsförhållandena bättre. Olja får en mer lätthanterlig karaktär när det inte är så kallt.

– När det blir varmt flyter oljan lite lättare, den rör på sig, så vi kan fånga upp den mycket lättare. Just nu är det i runda slängar 30 man som är ute och sanerar. Den oljemängden som tagits in under sommaren är så mycket som 3,6 ton olja, så det fanns ju skäl att gå ut och sanera, säger Carl-Ian Bissmark.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista