Foto: Scanpix

Lika många ungdomar i fas 3 trots löften

Ungdomar hamnar fortfarande i fas 3 i lika stor utsträckning som tidigare trots Arbetsförmedlingens löfte om att inte placera ungdomar där.

Den som varit inskriven hos Arbetsförmedlingen och inte fått något jobb på två år hamnar i sysselsättningsfasen eller fas 3. I början av förra året så skulle inte ungdomar längre hamna där. Men det har fortsatt och är lika stort som tidigare.

I Trollhättan är det till exempel 14 ungdomar som som finns i fas 3 nu och LO-distriktets ordförande, Dan Gabrielsson, reagerar mot det.

– Det är ju skrämmande i sig att man fortsätter med det här. Arbetsförmedlingen har lovat att ungdomar inte ska omfattas av fas 3 över huvud taget, och jag påstår att det finns inge arbetsmarknadspolitik för våra ungdomar idag, säger Dan Gabrielsson och fortsätter, vi ser en del branscher som vi ser ungdomar behöver utbildning till i ställer för att hamna i fas 3, att man ger dem en utbildning som gör att man faktiskt kan komma i jobb, men det verkar inte finnas några tendenser hos Arbetsförmedlingen att sats på detta.

Dan Gabrielsson säger samtidigt att Arbetsförmedlingen följer den politik som regeringen slagit fast.

Och att det kanske kunde varit fler ungdomar som hade hamnat i fas 3 för jämför man med statistik från SCB så är det också allt fler ungdomar som väljer att inte registera sig hos Arbetsförmedlingen.

- Vi har tittat på det där och det borde varit fler ungdomar inskrivna på Arbetsförmedlingen men våra teser är att föräldrar i allt större omfattning tar ekonomiskt ansvar för sina barn och i stället för att gå till Arbetsförmedlingen så lever ungdomar på mor och far allt längre, säger ordföranden för LO-distriktet, Dan Gabrielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista