Fredrik Norén forskare Foto: Filippa Bohlin /Sveriges Radio P4 Väst

Cigarettfimpar och portionssnus skräpvärstingar i Lysekils gästhamn

– Stadslivet är en stor källa till nedskräpningen i havet. Det som är bra med det är att samhället kan göra något åt det, säger forskaren Fredrik Norén.

Under en vecka har forskaren Fredrik Norén vid IVL, Svenska miljöinstitutet, studerat hur mycket skräp av olika storlekar det finns i vattnet i Lysekils gästhamn. Resultatet visar att det är tätt mellan såväl mikroskopiska skräppartiklar som synligt skräp.

-- Men det är inte båtlivet som är källan till skräpet. Det är stadslivet, alltså innevånare och gäster i Lysekil. Det som slängs på gator och torg och överfulla soptunnor hamnar väldigt fort i havet, säger Fredrik Norén.

Längst inne i hamnen hittades upp till 200 synliga skräppartiklar per kvadratmeter. De vanligaste var fimpar, godispapper och portionssnusar.

Problemet med staden som förorenare gäller inte bara Lysekil utan alla städer där strömmarna koncentrerar skräpet vid vattenbrynet. Flera av de skräptyper, exempelvis plastkapsylerna, som återfanns är sedan tidigare kända för att stoppa igen fågelmagar, framförallt stormfågelns. De hittas också i fiskmagar. Och resultaten från undersökningen var de förväntade enligt Fredrik Norén.

– Stadslivet är en stor källa till nedskräpningen i havet. Det som är bra med det är att samhället kan göra något åt det. Vi kan bli bättre på att rena dagvatten, få folk att slänga mindre skräp i stadsmiljön och  kommunen kan öka antalet soptunnor. Dessutom borde polisen kanske vara hårdare när det  gäller förbudet mot nedskräpning, säger Fredrik Norén.

Undersökningen har också omfattat mikroskopiska skräppartiklar och där har forskaren Olof Lövgren från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, funnit förbränningspartiklar både musslor och i gälarna på makrillar.

Förbränningspartiklar kommer framförallt från ineffektiva dieselmotorer.

– De är väldokumenterat cancerogena och farliga i luften, nu hittar vi dom också i havet, där de sannolikt också gör skada, säger Fredrik Norén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista