Foto: Scanpix

Öronmaneter utslagna på Västkusten

1:08 min

De vanliga öronmaneterna är inte längre så vanliga, i alla fall inte på Västkusten. Det kan vara så att den har blivit utslagen av den amerikanska kammaneten som har invandrat till Västerhavet.

Lene Friis Möller, manetforskare vid Göteborgs universitet, säger att det är näst intill omöjligt att hitta en öronmanet idag.

– Det vi har sett under de senaste sex åren är att den vanliga öronmaneten försvunnit. Det är näst intill omöjligt att hitta en öronmanet vid Västkusten, säger Lene Friis Möller.

Varför är det så?

– Min teori är att det har ett samband med den amerikanska kammaneten, för det är under samma period som vi fått amerikanska kammaneter här på Västkusten, som öronmaneten har försvunnit.

Lene Friis Möller, som forskar om maneterna, tror att den vanliga öronmaneten fått ge sig för den amerikanska kammaneten i kampen om maten, som mest består av djurplankton.

Det är i alla fall det som hänt i andra vatten där den amerikanska maneten etablerat sig. Den kom till Europa under 80-talet och sedan 2006 brukar man se den i våra badvatten från augusti och fram till vintern:

– Jag vet att just nu finns den i Nordsjön, säger Lene Friis Möller.

– Det är jättemånga kring Holland, och det är bara en fråga om tid tills den kommer hit.

För vanliga badare, bränns kammaneten?

– Nej, den bränns inte alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista