1 av 3
Konstnären Eva Hild. Foto: privat
2 av 3
Eva Hild arbetar med en av sina keramikskulpturer. Foto: privat
3 av 3
Eva Hilds former är ofta stora och böljande. Foto: privat
Picknick i P4

Boråsambassadören Eva Hild har sina konstverk i jordens alla hörn

För årets Boråsambassadör började vägen till konstnärskapet med en keramikkurs. Efter det visste hon att det var lera hon skulle arbeta med. I dag finns Eva Hilds stora, böljande skulpturer i världens alla hörn.

Eva Hild har mycket att göra. Förutom att hon är ambassadör för Borås är hon högaktuell med sina konstverk. Hon har precis avslutat en separatutställning i Hong Kong, håller på att placera en skulptur i Tyskland och deltar i en samlingsutställning i New York.

– Jag ser mig mer som en ambassadör för konsten, men är också glad över att bo på en plats som bygger identitet och värde med till exempel skulptur. Borås är en stad som har förändrats och jobbar i dag på en annan identitet, säger hon.

Hon skapar stora, böljande former i framförallt lera men även andra material. En av hennes inspirationskällor var farfadern, som hade färgaffär och var bygdemålare.

– Han målade på allt – kyrkor, stadshus, dörrar, brickor, träskor. Av honom fick jag uppmuntran och möjligheter att prova på.

Picknick i P4
picknick@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista