Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Ingen lärare till barnen på Koster

1:25 min

Eleverna i årskurs 4 till 6 på Koster kommer att få börja skolan inne i Strömstad. Den lärare som blivit erbjuden tjänsten på Kosters skola har nu tackat nej.

--Vi tycker det är katastrof, säger Maria Wogenius, mamma till fyra barn, som nu har en vecka på sig för att förbereda sin son på att börja pendla med färja till och från Strömstad.

Han är en av de åtta eleverna i årskurs 4-6 som får börja på Valemyrskolan inne i centrala Strömstad nästa måndag.

Barn och utbildningschefen Annelie Gollungberg tycker att förvaltningen gjort allt man kan för att rekrytera en lärare till Kosterbarnen:

– Vi fick ju en person som tackade ja och skulle skriva på sitt anställningsavtal den 17 juni, men som backade ur. Sedan har vi jobbat hela sommaren för att skaffa en ny, och då hittade vi en person som var behörig lärare, som tyvärr tackade nej.

Maria Wogenius har engagerat sig hårt tillsammans med många andra föräldrar, och hjälpt till att försöka få tag på en ny lärare. Och hon är väldigt besviken idag:

– Det är klart att vi försöker ju bo året runt ute på en ö, och när skolan flyttar blir det ju svårare att kunna bo kvar här ute.

Trodde ni att det skulle bli så här?

– Nej det trodde jag inte. Det är klart man har vetat det i bakhuvudet, men...Här har de byggt ett nytt Naturum och satsat hur mycket som helst här på Koster, och sedan stänger man det viktigaste man har för att kunna leva härute, skolan....det verkar ju helt idiotiskt.

 Imorgon har föräldrarna kallats till ett möte för att diskutera förändringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista