1 av 2
Sofia Fredriksson tänkte senast idag på att hon inte hade hjälm. Bild: Camila Astorga Díaz/P4 Väst Sveriges Radio
2 av 2
Emilio Prado tycker man ska ha hjälm om man tricksar. Bild: Camila Astorga Díaz/P4 Väst Sveriges Radio

Tonåringar skadar sig mest på cykel

1:29 min

Hur är det med hjälmen när du cyklar? En ny rapport visar att tonåringar skadar sig mest på cykel. Sofia Fredriksson, nitton år, blir inte förvånad över att tonåringar skadar sig mest.

– Det är väl samma sak som med bilåkning, att det är många unga som råkar ut för bilolyckor också. Det kanske har något med riskbedömande att göra, att man inte är lika försiktig, säger Sofia Fredriksson. 

Vi cyklar allt mer och försäljningen av cyklar ökar. Men varje år måste 23000 personer uppsöka akutsjukhus efter att ha skadats som cyklister och vanligast är det att ungdomar i åldern 14-20 år drabbas, enligt en rapport från myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De föreslår att man ska använda hjälm och reflexer och avstå alkohol i kombination med cyklande. Sofia Fredriksson är nitton år, på väg hem från jobbet, i blåsten, på cykel utan hjälm.

– Jag tänkte faktiskt på det förut idag att jag inte har hjälm på mig längre. Egentligen har jag ingen ursäkt till att inte ha det, det har bara inte blivit så, säger hon.

Emilio Prado, arton år, även han utan hjälm, tycker att det är viktigt att ha hjälm om man till exempel cyklar i samband med någon sport.

– Jag känner väldigt många som skippar hjälmen, men jag tycker man ska fortsätta om man till exempel tricksar eller sådär, för det är ansvarig cykling verkligen. 

En annan riskkategori är ungdomar som dricker alkohol, eller människor som dricker alkohol, som råkar ut för olyckor. Har du varit med om att kompisar, eller nära och kära, sagt att cykla ändå, det går bra fast du är full, eller hur tycker du att attityden är i samhället?

– Om man är full eller om man är i ett umgänge som är full, eller om man själv är det, så brukar jag skippa att använda något fordon, utan jag brukar gå istället. Man ska ta det lugnt då, tycker jag, säger Emilio Prado.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista