Victor Muller står bakom designen av Spykers nya modell. Foto: Victor Jensen/P4 Väst

Många miljoner minus för Saabs förra ägare

Saabs före detta ägare, den holländska biltillverkaren Spyker gjorde en förlust på motsvarande 45 miljoner kronor under första halvåret, enligt delårsrapporten.

Victor Muller behöver ännu en gång ge sig ut på jakt efter nya pengar. Spyker gjorde en förlust under första halvåret på ungefär 45 miljoner kronor och en av anledningarna till det är att bland annat kostnader för den rättsprocess Spyker driver mot General Motors i USA om Saabs konkurs.

Men Spyker och Victor Muller har också börjat presentera nya bilmodeller och på fredag är det dags att avtäcka den andra för året.

Det sker på ett riktigt lyxigt bilevenemang på Pebble Beach i Kalifornien, en strand som omges av en lyxig golfbana.

Under bilmässan i Geneve i mars lanserades bilen B6 Venator som ska kosta runt en miljon kronor och börja produceras nästa år, nu lanserar en ny variant av bilen B6 Venator Spyder.

Men för att kunna starta produktionen och för att utveckla nya bilmodeller krävs alltså nytt kapital, trots att den tidigare Saab-intressenten Youngman har gått in som delägare i Spyker och investerat tiotals miljoner.

Enligt halvårsrapporten som presenterades sent i går kväll så är Victor Muller lika hoppfull som vanligt och ledningen tror pengarna ska kunna säkras snart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista