Foto: Daniel Svensson/Sveriges Radio

Telefonmodellen avgör vilken mobiltäckning du får

1:15 min

Lantbrukarna i Västra Götaland är missnöjda med på mobiltäckningen. "Under all kritik" var bedömningen från LRF i Mellerud som du kunde höra i P4 Väst igår. Nu kommenterar den ansvariga myndigheten Post och Telestyrelsen.

Hur fungerar mobiltäckningen där du bor? KOMMENTERA HÄR

– Det pågår en ganska omfattande utbyggnad. Framförallt investerar teleoperatörerna i en bra datatäckning överallt där man tidigare bara hade taltäckning, säger Urban Landmark som är avdelningschef på Post-och telestyrelsen, den myndighet som är ansvarig för telekommunikation.

Teleoperatörerna satsar fyra miljarder kronor på utbyggnad av mobilnäten de närmaste åren. Det gäller att möta den stora efterfrågan på datatrafik som kom när de smarta telefonerna började användas. Just nu gäller det för de som bor på landsbygden att välja rätt telefon. Bäst fungerar den äldre sortens gsm- telefon men om man vill ha en smartphone gäller det att välja rätt märke eftersom det skiljer mycket i prestanda.

– Det gäller som kund att fråga sin operatör vilka telefoner som är mest känsliga och som är lämpliga när man bor i utkanten av täckningsområdet, påpekar Urban Landmark.

Under våren har det varit en omfattande debatt om mobiltäckningen i Sverige där många har visat att det finns områden utan täckning trots att kartorna från teleoperatörerna säger något annat. Post-och telestyrelsen har under året fått flera uppdrag från regeringen, vilka handlar om att kartlägga och förbättra mobiltäckningen.

– Vita fläckar kommer det alltid att finnas. Däremot tror jag att vita områden kommer att bli mindre. Dels för att man bygger med konkurrens i dessa områden. Det kan komma politiska initiativ och krav från oss som myndighet, säger Urban Landmark. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista