1 av 3
Anders Olsson, Smögens IF. Bild: Camila Astorga Díaz/P4 Väst Sveriges Radio
2 av 3
Sven Janson. Bild: Camila Astorga Díaz/P4 Väst Sveriges Radio
3 av 3
Alexandra Quinta och dottern Leah. Bild: Camila Astorga Díaz/P4 Väst Sveriges Radio
Smögen

Delade meningar om turistströmmen

1:29 min

Sommaren är inte slut än, åtminstone inte om man åker till Smögen. Där gör flera privata initiativ allt för att försöka förlänga sommarsäsongen. Anders Olsson från Smögens IF, organiserar rockkonserter på Havsvallen för att fler ska vilja komma till Smögen.

– Det finns väl alltid mer att göra, sedan är ju det långsiktiga i hur man ska driva turismen, men det är ju något man får ta i kommunen och i Sotenäs turism. Detta är ju i alla fall vårt bidrag till både Sotenäs och Smögens kommun så att förhoppningsvis fler flyttar hit så vi får mer skattepengar, säger Anders Olsson.

Även om privata initiativ försöker förlänga säsongen bland räkmackor och båtbryggor så är det inte alla som är nöjda. I en butik står Alexandra Quinta med sin dotter Leah och luktar på ett doftljus. Hon är en av de turister som besöker Smögen under lågsäsong och hon är inte riktigt nöjd med utbudet.

– Vi var här förra året och då kändes det som att det fanns mycket mer att se och mycket mer folk och så. Vi kanske är lite sent ute den här gången. Men idag, jo, det är vissa affärer som är öppna men inte lika nöjd, faktiskt, säger Alexandra Quinta.

Någon som tycker att att det ska bli skönt när turisterna åker hem igen är Sven Janson som står och tar bort ogräs från tomten med en spade.

– Och så ställer de sig här och röker, så varje morgon kanske det ligger mellan femtio och hundra fimpar här.

Men det slipper ni nu?

– Ja, det är väl ganska skönt att turistströmmen är över, den värsta. För det har varit väldigt mycket folk här, säger Sven Janson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista