Efter fyra månaders väntan: Nu ska Lysekil få ny ordförande i KS

I eftermiddag väljs Lysekils nya ansikte utåt efter att den posten stått tom sedan i april. Men valet gäller kanske bara för några veckor.

Det är kommunstyrelsens ordförande som ska väljas. Ledaren av kommunstyrelsen som är kommunens regering - om man ska dra liknelser från riksplanet.

Fram till i april hette ordföranden Roland Karlsson, men han avsattes av kommunfullmäktige som inte ville ge honom ansvarsfrihet för det senaste verksamhetsåret.

Sedan dess har vice ordföranden Mats Karlsson tagit rollen som kommunens högste politiker och ansikte utåt. Men nu har det gått så lång tid att man måste välja en ny ordinarie ordförande tycker Mats Karlsson. Och det ska göras i eftermiddag.

Men redan i slutet av augusti är det meningen att Kommunfullmäktige - kommuens riksdag - ska göra samma sak. Välja kommunstyrelseordförande. Den som väljs idag sitter alltså kanske bara några veckor.

Ändå är det viktigt att platsen inte fortsätter att stå tom under de veckorna tycker Mats Karlsson som inte vill tippa vem som kommer att bli ny kommunstyrelseordförande. Men har tror inte heller att det kommer bli några problem att välja en.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista