När Kosterbåten kommer in till Strömstad har eleverna fortfarande en bra bit kvar till skolan. Foto: Sveriges Radio
Strömstad

Tre timmar längre skoldag när Kosterbarn börjar i Strömstad

0:55 min

Mellanstadieleverna på Koster får betydligt längre skoldag, tvingas jäkta genom centrala Strömstad och åka färja utan tillsyn när de inte längre får gå i skolan på Koster. 

Bakgrunden är att det inte har gått att hitta en lärare till de åtta mellanstadiebarnen på Koster i tid. Därför ska de istället börja på Valemyrsskolan i Strömstad när terminen börjar på måndag.

Barnens skoldag blir därmed betydligt längre. Redan omkring kvart över sju måste de ta båten från Koster som är framme i Strömstad vid åttatiden.

Skolan ligger en knapp kilometer fågelvägen från Kosterbåtarnas terminal och skolan börjar redan kvart över åtta. Barnen får gå till fots genom centrala Strömstad.

– Det tar en kvart för oss vuxna att gå den sträckan så det kommer att bli jäktigt för barnen, säger Maria Wogenius som är förälder till en av barnen.

Sammanlagt innebär båtpendlingen och sträckan till skolan räknar hon med att skoldagen förlängs uppåt tre timmar.

Skolan har efter påtryckningar från föräldrarna gått med på att låta en anställd på skolan följa med barnen längs vägen. Men på båtarna finns det ingen som har särskillt ansvar för barnen.

– Vi har fått veta att barnen ska ha flytväst på sig. Men det finns ju ingen som kollar att de verkligen tar på sig den och behåller den på. Det känns oroligt, säger Maria Wogenius.

Men hon, liksom de andra föräldrarna, försökt att inte oroa barnen.

– Vi får försöka att lugna dem och säga att allt kommer att fungera bra, även om vi själva egenligen är oroliga och upprörda.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista