Anhängare till Muslimska brödraskapet flyr undan kravallpolisens tårgas i närheten av demonstranternas läger i Kairo. Foto: Khaled Desouki/Scanpix.

Aisha Hassan från Surte hamnade mitt i skottlossningarna i Kairo

7:13 min

– Skolan stängde ner sina lektioner på eftermiddagen, då förstod man att det var allvarligt, säger Aisha Hassan på telefonledning direkt från Egypten på onsdagseftermiddagen. Efter skolan råkade hon och hennes kompis hamna mitt i en skottlossning i Kairo.

I Egypten rapporteras om många dödsoffer i Kairo, där säkerhetsstyrkorna rensar lägren med anhängare till den avsatte president Mursi. Bara i ett av oppositionens tältläger har en av tv-kanalen Al Jazeeras reportrar räknat 94 döda. Aisha Hassan från Surte pluggar i Kairo och ger oss en direktrapport om läget i Egypten.

– Skolan stängde ner sina lektioner på eftermiddagen, då var det klart att det var allvarligt. Sen var jag och en kompis ute och kollade läget och råkade gå rakt in i en skottlossning. Det var Brödraskapet som kastade stenar och sköt med hemmagjorda vapen. De brukar köpa plastpistoler och göra om dom så att man kan skjuta med dem. De brände mycket sopor och däck så det var mycket rök, man grät när man gick förbi, säger Aisha Hassan på direktlänk från Kairo.

Hur har militären tagits emot av folket?

– Jag såg en tillfångatagen av militären och då kom folk springandes och kastade saker och vatten och var arga på den tillfångatagna som slogs mot militären.

På gatorna står bulldozers, tanks och luften är full av tårgas.

Hur påverkar våldet?

– Det är svårt att ta sig runt, det är svårt att få tag på en taxi, många vägar är avstängda och militären sätter upp taggstängsel. Militären vill inte ha in mer folk i Kairo för då finns det en risk att det blir värre, det är därför de stänger av vägarna. Dessutom är det på tal om utegångsföbud ikväll.

Minst två journalister har dödats också enligt de senaste uppgifterna, vad tror du att det tyder på?

– Problemet är att protesterna från Muslimska brödraskapet är fredliga. Det är familjer som sitter och äter middag och demonstrerar, det finns till exempel pingisbord och affärer och apotek är öppna, det är som en liten stad. Det är ingen våldsam demonstration. Det är klart att det ser dåligt ut i resten av världen när militären ska gå in och ta bort lägren när dom kastar grejer och riktar tårgas mot kvinnor och barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista