Uddevallas moderate kommunalråd Henrik Sundström. Foto: Andreas Hansson/Sveriges Radio

"Att inte betala hade varit tjänstefel"

Kommunalrådet Henrik Sundström (M) om ersättningen till markägaren
1:44 min

Det var rätt att ge den klagande markägaren ytterligare kompensation för att dra tillbaka överklgandet. Det hade kostat för mycket annars, enligt Uddevallas moderate kommunalråd, Henrik Sundström.
– Det hade varit närmast tjänstefel att inte göra en sådan uppgörelse, säger han.

Uddevalla kommun har fått hård kritik för att de betalat en markägare 250.000 för att dra tillbaka sitt överklagande av Trafikverkets arbetsplan för den så kallade Nordlänken och en ny trafikplats vid Torp.
– Beslutet var inte ordentligt berett, hade man tagit hänsyn till alla de aspekter som man nu säger föreligger i ärendet, ja då hade man ju fattat ett annat beslut från början. Det hade aldrig blivit aktuellt med ett överklagande och det hade också blivit rättvist mot de andra markägarna, säger kommunrättsexperten Jan Turvall från Göteborgs universitet.

Turvall anser också att Kommunens extraersättning till markägaren innebär ett ifrågasättande av det system som finns för medborgarnas möjlighet att överklaga myndigheters beslut och planer.
– Det är en grundläggande demokratisk rättighet där den enskilde ska kunna kontrollera myndigheterna, säger Jan Turvall.

Men kommunalrådet Henrik Sundström (M), menar att det inte låg något olämpligt i beslutet att ge extra ersättning till just denne markägare.
– Det är ju inte en förlikning som är gjord bara utifrån hans överklagande, det handlar ju om förhållandet på hans fastighet, säger han och menar att ersättningen inte hade varit aktuell om inte just denne markägare dessutom drabbats så hårt av vägens sträckning.

Henrik Sundström är inte säker på om det fanns andra markägare som kunnat överklaga utifrån att de också var drabbade av vägens sträckning. Men oavsett det så ställer han sig bakom beslutet.
– Beslutet är huvudsakligen motiverat av att kostnaden för överklagandet är så extremt stor. Ungefär 10 miljoner kronor i rena pengar och dessutom samhälleliga effekter på lika mycket till och då skulle jag se det som tjänstefel att inte göra en sådan här uppgörelse, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".