Magnus Jacobsson vill debattera vad kommunen kan gör för att öka integrationen. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio
Uddevalla

Integration ett gigantiskt problem tycker kommunalråd

Genom att bland annat ombilda hyresrätter till bostadsrätter och tänka mer över var grundskolorna placeras tänker kristdemokraten Magnus Jacobsson, i Uddevalla att integrationen i samhället ska bli bättre. Ett problem som kommunalrådet Magnus Jacobsson tycker är gigantiskt.

– För mig är det inte vi och dem, utan vi har ett gigantiskt problem och vi måste vidta åtgärder, säger Magnus Jacobsson som skrivit en debattartikel i ämnet.

 Det Magnus Jacobsson vill lyfta fram är förhållandena för en stor del av dem som är födda utanför Norden, de som saknar arbete, med barn som klarar sig dåligt i skolan och som för det mesta hänvisas till boende i bostadsområden med hyreslägenheter och där många andra i samma situation bor.

 – Vi har ju byggt städer där hyresrätten finns för sig, där bostadsrätten finns för sig och villorna för sig och sedan är vi därefter förvånade över att vi skapat segregation, alltså städerna är ju byggda segregerade redan från början, säger Magnus Jacobsson.

Hans förslag för att bryta den trenden är att ge kommunala Uddevallahem i uppdrag att bygga 100 nya hyresrättslägenheter per år och samtidigt omvandla 100 gamla hyresrätter till bostadsrätter men han ser samtidigt problemen med att sälja dem.

 – Nu är det ju klart att Uddevallas problem är ju brist på boende så här är det svårare men som strategisk idé borde vi ha uppdraget att bygga nya lägenheter och avyttra lägenheter så vi bryter upp de här segregerade områdena, säger Jacobsson.

 Ytterligare förslag är att bygga grundskolor på ställen som gynnar integration och att kommunen går före och gör medvetna val så att kommunens anställda representerar alla grupper i samhället.

 – Vi behöver nog ha i vårt anställningssystem i kommunen en parameter eller en tanke om att ha en kommun som ser ut som befolkningen i stort, säger Magnus Jacobsson

 Nu väljer Magnus Jacobsson att skilja ut en grupp, födda utanför Norden, och se på det som ett problem när man istället skulle kunna se att det  handlar om inkomstskillnader eller klasskillnader.

 – Jag tror tyvärr att strategin att skära det i andra ledder gör att vi riskerar att missa dessa människor och de har faktiskt rätt att komma in i samhället på ett bra sätt, säger kristdemokraten och kommunalrådet Magnus Jacobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista