Idé om nytt brandmannaförbund fanns i Uddevalla redan för 9 år sedan

Nu är det aktuellt igen - en grupp brandmän från Stockholm, Göteborg och Malmö tänker bilda ett fristående brandmannafack på grund av missnöje med Kommunal: Redan för nio år sedan pyrde missnöjet bland brandmännen i Uddevalla och 33 brandmän gick ur kommunalarbetareförbundet.

När det senast begav sig, våren -96 var det en kollektiv hemförsäkring och satsning på kvinnolöner som retat upp brandmännen i Uddevalla så till den grad att de valde att lämna Förbundet. Den som ledde upproret och avhoppen var Ulf Cervinus, brandmännens ombud i Uddevalla.

Irritationen över att tvingas på en kollektiv hemförsäkring spred sig och det blev till en riksfråga säger Ulf Cervinus idag. Det hölls möten i Stockholm med sikte på att bilda ett eget fackförbund. Det fanns förslag om att gå med i polisförbundet eller ansluta sig till Brandmännens riksförbund som organiserar för deltidsbrandmännen.

Men det blev inget av. Det var för stor apparat. Nu är det alltså en grupp brandmän från Stockholm, Göteborg och Malmö som är så missnöjda med Kommunal som fackförbund att det siktar på ett fristående brandmannafack. En orsak till missnöjet är Kommunals avtal efter strejken 2003 som framför allt gynnade kommunals kvinnor.