Flera resor inställda till kaosets Egypten

En person har dödats i badorten Hurghada i samband med kravaller, skriver den tyska tidningen Der Spiegels nätupplaga i dag. Hurghada är ett av de populäraste turistmålen för semestrande svenskar.

För researrangörerna innebär oroligheterna i Egypten att man måste anpassa sig till minskad efterfrågan. I vissa fall handlar det om helt inställda resor, i andra om neddragningar av utbudet för att parera inbromsningen i efterfrågan på resor till landet.

– Vi märker en avmattning i bokningarna. Det är rätt naturligt, säger Therese Wahlund, informatör på Fritidsresor.

Enligt henne har Fritidsresor dock inte upplevt att det är helt stopp på bokningarna. Det har däremot branschkollegan Airtours, som därför ställer in alla resor till Egypten i vinter.

-Vi fattade faktiskt beslutet att ställa in redan i tisdags, alltså innan massakern i Kairo, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef på Airtours.

Trots att Utrikesdepartementets avrådan om icke-nödvändiga resor till Egypten inte gäller turistorterna vid Röda havet är det enligt honom uppenbart att svenska resenärer skrämts av det osäkra läget i landet.

Researrangören Apollo har inga planer på att ställa in några resor, men konstaterar att efterfrågan minskat drastiskt ända sen den arabiska våren drog i gång 2011.

-Det året hade vi en toppnotering, med 65 000 svenska gäster planerade. Den kommande vintersäsongen har vi omkring 20 000 bokade, så det är en kraftig förändring av volymen, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista