Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Intresset växer för att få in pengar via crowdfunding

1:27 min

Många nystartade och små företag har problem med att få in nya pengar den klassiska vägen, via till exempel banklån. Därför växer nu ett nytt finansieringssätt allt snabbare – crowdfunding heter det och går ut på att många personer investerar mindre summor.

– Man kan väl säga att det startade för ett par år sedan i USA. Till syvene och sist så är det ganska lite pengar för varje företagare, utan det är en microfinansiering. Det är egentligen den svåraste delen av ens entreprenörsliv, det är när man ska få in de här små summorna, säger Johan Tysklind, som jobbar med crowdfunding, till P4 Väst.

Tanken med finansieringssättet är att företaget får in mindre summor pengar – det kan handla om ett par tusen kronor – från många olika personer. Risken blir då mindre för de som vill investera i nystartade företag. I utbyte får personerna till exempel aktier i företaget. Enligt Johan Tysklind används crowdfunding oftast när företagen ska få in mellan en och fem miljoner kronor. Tysklind uppger att intresset bland företaget är stort och att hans företag har många entreprenörer som vill ta hjälp av sättet för att få in pengar.

Crowdfunding kan nu vara ett alternativ till den mer klassiska finansieringen, eftersom till exempel bankerna kräver allt mer för att låna ut pengar till företag, bland annat i form av säkerheter, enligt Britt-Marie Bergfalk på Omställningskontoret.

– Det kan vara ett komplement. Jag har märkt efter finanskrisen att det har blivit allt svårare för nystartade bolag, särskilt med nya affärsidéer, att få traditionell lånefinansiering, säger Bergfalk, som jobbar med finansieringsrådgivning.

I dag pratade Johan Tysklind, som jobbar med crowfunding, inför många företagare från Fyrbodal och en av dem var Anne-Britt Johansson, som nyligen har startat en trafikskola.

– Jag är intresserad av det här och jag ser det som en möjlighet för oss småföretagare att hitta kaptial och jag har mycket idéer. Kanske kan jag finna min väg till att hitta nytt kapital och utveckla mitt lilla företag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista