Det är ont om bostäder dit dagens unga vuxna kan flytta. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Många unga vuxna bor kvar hos föräldrarna

Bostadsbrist och arbetslöshet är några förklaringar till att unga vuxna inte flyttar hemifrån. Men oavsett ekonomisk situation bör man låta barnen betala hemma, anser Bodil Hallin, privatekonom på Ikano bank.

 – Ungdomarna lär sig planera och vad saker egentligen kostar. Men givetvis ska man anpassa summan efter familjens och barnens ekonomi, säger hon.

I storstäderna bor omkring var fjärde person mellan 20 och 27 år hos sina föräldrar. Andelen har ökat de senaste åren, visar en undersökning som Hyresgästföreningen gjorde tidigare i år. Bostadsbristen är en förklaring.

Samtidigt är arbetslösheten bland 20-24-åringar cirka 20 procent, om man inkluderar även studerande som söker jobb. Att hitta en bostad när man inte har jobb är svårt.

När en person går ut gymnasiet upphör föräldrarnas formella försörjningsansvar. Omkring 3 700 kronor för en kvinna och 4 100 för en man blir kostnaden om man slår ut mat, hyra och andra utgifter i ett hushåll på fyra personer, enligt Konsumentverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista