Michael Johansson som blev av med registreringsskylten till sin motorcykel. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg.

Stulna registeringsskyltar används till att smita

1:28 min

Stulna registreringsskyltar är ett växande problem. Det visar statistik från Transportstyrelsen. I Västra Götaland är mer än 2000 skyltar efterlysta, och bara i juni försvann mer än fyrtio skyltar i länet. Michael Johansson är en av de som blivit av med sin registreringsskylt från motorcykeln.

– Det var för drygt en månad sedan som jag skulle ut och åka på hojen, som jag såg att den var borta, säger han.

Vad tror du det var som hade hänt?
– Min första tanke var att den hade blivit stulen, med tanke på hur den satt fast så bör den inte ha åkt av i farten direkt, säger Michael Johansson.

Blev dyrt
För Michael Johansson blev skyltförlusten en dyr historia. Han fick köpa nya delar för mer än 2000 kronor. Registreringsskyltar från bilar och motorcyklar försvinner allt oftare. På tre år har de efterlysta skyltarna ökat från 14 000 till 17 000 i landet. Och de stulna skyltarna används ofta i brottsliga sammanhang.

– Tjuvtankning på bensinstationer, inbrott, rån och så vidare. Men även identitetsbyten på fordon som kan föras ut ur landet, säger Johan Rapp på polisen i Skövde.

Anmäl
Det är väldigt viktigt att anmäla att skylten är borta. Annars kan man råka ut få betala för tjuvarnas brott.

– Om någon tar över bilens identitet, kan du råka ut för parkeringsböter, att någon använder ditt registreringsnummer när man passerar en fartkamera, trängselskatten och så vidare. Så det är viktigt att man anmäler det, säger Johan Rapp.

Regeringen vill göra det lättare byta skylt

 Nu skärper regeringen sitt uppdrag till Transportstyrelsen. Det måste bli lättare att få nya skyltar.
Läs mer här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista