Signhild Dahlström. Bild: Camila Astorga Díaz/P4 Väst Sveriges Radio

Rökning vanligaste orsaken vid dödsbränder

1:21 min

Riskerna med att röka i kombination med att sitta i rullstol eller på annat sätt ha svårt för att släcka en eventuell brand, det är något som Brandskyddsföreningen prioriterar.

Tillsammans med sju andra organisationer, bland dem Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, har Brandskyddsföreningen arbetat fram en vägledning där kommunerna ska få information om var riskerna finns.

Särskilt farligt är det för äldre personer.

– Att röka är ju inte samma sak som att det börjar brinna, men att röka i kombination med en oförmåga att kunna hantera cigaretten eller elden för att tända cigaretten, det är ju där problemet förekommer. Om man har en kombination med att man röker och inte har fysisk eller psykisk förutsättning för att kunna hantera det här, det är det som skapar faran. Man kan tappa cigaretten, man kan tappa tändaren och det är det här vi vill upplysa om, säger Anders Bergqvist, brandingenjör och vd på Brandskyddsföreningen.

På servicehuset Strömkarlsgården i Trollhättan plockas det med disk i matsalen. Här omkom en kvinna i mars i sin lägenhet efter en brand som orsakats av en cigarett. Rökning är fortfarande den vanligaste orsaken vid dödsbränder och det är särskilt farligt för äldre med dålig rörelseförmåga.

Branden på serviceboendet är en av åtta dödsbränder som orsakats av rökning i våra fjorton kommuner, enligt statistik som P4 Väst tagit fram. Lena Jansson är enhetschef i Trollhättans stad.

– När vi får en brukare som är rökare, så inventerar vi vilka rökvanor den personen har. Och vi kan då erbjuda också att köpa rökförkläde och en rostfri bricka att sitta och röka vid till exempel. 

Signhild Dahlström bor i huset men hon är inte orolig att något liknande ska hända igen.

– Det är ingen idé att man går omkring och "oj oj oj nu kanske det händer igen". Då skulle man inte göra annat än att gå runt och vara orolig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista