Foto: Robin Nilsson/P4 Väst.
Uddevalla

Uddevallahem tveksamma till kommunalrådets integrationsplan

Ge Uddevallahem i uppdrag att bygga 100 nya lägenheter om året och samtidigt sälja ut lika många hyreslägenheter. Det är en tanke hos kommunalrådet i Uddevalla, Magnus Jakobsson för att öka integrationen.

Men Thomas Aebeloe, VD på Uddevallahem är tveksam:

 – Jag tror att 100 nya lägenheter om året är en lite väl spänd båge, säger Thomas Aebeloe som har svårt att se hur finansieringen ska gå ihop.

 – Uddevallahem är ett väl konsoliderat bolag men som det ser ut just nu så tjänar vi inga pengar på sista raden, säger Thomas Aebeloe.

Förra året gjorde Uddevallahem en förlust på 4,3 miljoner och att bygga nytt är dyrt. Det finns också ett krav på allmännyttan att ha goda finanser och då är det svårt att ta allt för stora risker.

 Men Uddevallahem bygger också nytt och är på gång att skaffa fram 70-150 nya hyresrätter. Samtidigt är det 8000 som står i bostadskö.

 Och Thomas Aebeloe är lika tveksam till att göra om 100 hyreslägenheter till bostadsrätter och hur det ska öka integrationen. Det finns andra faktorer som är mer centrala.

 – Det handlar om en form av värdighet, att ha tillgången till att gå till ett jobb att ha en jämbördig ställning med övriga i samhället, säger Thomas Aebeloe.

 Och när Uddevallahem undersökt hur folk trivs så är en stor majoritet nöjd med var de bor, också i de områdena där det finns många nyanlända från länder utanför Norden med låg inkomst.

 Men Thomas Aebeloe ser också att Uddevallahem skulle kunna skaffa fram billiga lägenheter på attraktiva lägen genom att återanvända gamla containrar som rustas upp till acceptabla bostäder.

 – Min grundtanke är att man exempelvis skulle kunna jobba med tillfälliga bygglov och sedan kunna erbjuda till exempel, anhöriginvandring eller nyanlända överhuvudtaget, och få ett riktigt anständigt boende till en bra prislapp, säger Thomas Aebeloe, vd på Uddevallahem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista