Ulebergshamnfyren har varit på plats i bara två år men är äldre än så.
Sotenäs

Gammal fyr gör ny nytta i Ulebergshamn

"Här såg farligt ut"
1:13 min

Kända fyrar som Hållö, Nordkoster och Väderöbod kan man besöka nu i helgen på de internationella fyrdagarna men också mindre kända fyrar som den i Ulebergshamn.
Den kom upp för bara två år sedan och Börje Hamnsjö var den som tog initiativet.

 Börje Hamnsjö är sjökapten och körde åren innan pensionering en färja när han såg ett antal gamla fyrhus på en lastbil som Sjöfartsverket hade ersatt med modernare konstruktioner.

 En av fyrhusen som var på väg till skroten skaffades in och Börje Hamnsjö berättar vilken funktion den har idag.

- Den lyser ju fast vitt ljus och håller du vitt ljus vid Stensviksudden så går du klart den men västeröver så är det inte så stor funktion den har.

 Sedan har den lite rött och grönt men det är in mot land?

 - Det är bara för att det ska vara tjusigt, det är kosmetika det mesta med den här fyren, säger Börje Hamnsjö med glimten i ögat.

 Själva fyrbyggnaden, som bara är cirka tre meter hög, satt tidigare på Skålholmen vid Väderöarna. Och när den byttes ut kom alltså den gamla till Ulebergshamn och placerades på den gamla piren i inloppet till hamnen.

- Här såg ju farligt ut vid den här piren, det såg ju ut som en skrothög med tippad sten så folk här har ju tyckt att det borde snyggas upp så då gjorde vi det på det här viset, säger Börje Hamnsjö.

 Och piren har nu fått vackra granithällar och bänkar och bord i granit ute vid fyren efter många timmars arbete.

 Och fyren är godkänd av Sjöfartsverket men den sköts av ortsborna.

 - Det är bara vi som bor här nere som för att inte ha det långsamt hittade på detta, säger Börje Hamnsjö.

 Och det hela sköts genom syföreningen Ljuset som startades 1936 för att samla in pengar till att få gatljus till samhället och Laila Haglund är sekreterare i föreningen och ställer upp och bjuder på kaffe bullar på fyrdagarna.

 - Det gör vi  nere i Vigens magasin, säger Laila Haglund som flyttade tillbaka till föräldrahemmet i Ulebergshamn när hon slutade lärarjobbet i Henån.

 - Jag tror att vi behövs både kvinnor och män, vi hjälper varandra, säger Laila Haglund i Ulebergshamn.

Jörgen Winkler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".