1 av 3
Strax innan klockan åtta kom båten med Kosterbarnen in till norra hamnen i Strömstad i morse. Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio
2 av 3
Maria Wogenius, mamma till Leo, tror att barnen kan känna sig stressade över att inte hinna i tid. Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio
3 av 3
Eftersom kommunen inte lyckats hitta någon lärare får mellanstadieeleverna på Koster nu gå i skolan på Valemyrsskolan i Strömstad. Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio

En timmes resväg till skolan för Kosterbarnen

"De får stövla på bra"
1:16 min

45 minuters båtresa och sedan ytterligare en kvart tills fots. Det krävdes för att mellanstadieeleverna från Koster skulle kunna ta sig till skolan nu på morgonen.

I dag är det skolstart inne i Strömstad för de åtta eleverna från Koster och en av dem, Janina, berättar för P4 Väst att hon fick gå upp klockan sex i morse, även om hon tyckte att det kändes lugnt.

-- Det är väl kul att åka båt, men jag tror nog... Jag blir lätt sjösjuk så jag tror inte jag kommer våga åka. Till slut kommer jag nog att våga men, vi får se, säger hon.

Janina berättar också att hon kommer sakna sin kompis Tuva som går kvar på skolan på Koster, men hon tror också att hon kommer att träffa nya kompisar på Valemyrsskolan i Strömstad.

Maria Wogenius, som är mamma till eleven Leo, tycker inte om att behöva skicka barnen till skola i Strömstad.

– För Kosters framtid är det inte bra, för Koster som året runt-boende. Då är det inte bra att skicka halva skolan till Strömstad, säger hon till P4 Väst.

Pappan Thomas Larsson gillar inte heller att barnen inte kan gå i skola ute på Koster.

– Det är inte helt bra och det är höst snart. Barn blir sjösjuka, vem tar hand om dem då? frågar han.

I dag kom barnen med färjan strax innan åtta till Strömstads norra hamn, en kvart innan skolstart. Själva resan till Strömstad tar 45 minuter enkel väg och väl i Strömstad tar promenaden till skolan mellan tio minuter och en kvart. Det kan innebära stress för barnen, enligt Maria Wogenius.

– De kommer att få skynda sig. Det märktes på fritidsledaren som var nere och hämtade dem att de får stövla på bra för att hinna, säger Maria Wogenius.

Hon menar också att kommunen har saknat viljan att hitta en lärare till barnen, men det är något som Pia Tysklind, socialdemokratisk ordförande för barn- och utbildningsnämnden, inte håller med om.

 – Vi har gjort det vi har kunnat, tycker vi. Vi har rekryterat och förlängt ända fram till en vecka innan skolan skulle starta. Två stycken har blivit erbjudna tjänsten men tackat nej. Jag vet faktiskt inte riktigt vad vi skulle kunna gjort mer, säger Pia Tysklind.

Johan Blixt
johan.blixt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".