1 av 5
Polisen spärrar av vid Kungsgatan i Uddevalla. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
2 av 5
Bombgruppens robot tar hand om det misstänkta föremålet. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
3 av 5
Poliser spärrade av ett stort område runt tingsrätten under förmiddagen. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
4 av 5
Polisens bombgrupp (i bakgrunden) var på plats för att ta hand om det misstänkta föremålet. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
5 av 5
Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio

Polisen tog hand om misstänkt föremål utanför Uddevalla tingsrätt

"Ovanligt att sådant här händer"
1:24 min

Polisens bombgrupp från Göteborg ska nu undersöka det misstänkta föremål som orsakade ett ordenligt pådrag under förmiddagen utanför tingsrätten i Uddevalla. Polisen kan ännu inte svara på om föremålet var farligt eller inte.

Det var vid 9:30-tiden i förmiddags som en besökare på tingsrätten slog larm om ett misstänkt föremål, och polisen beslutade att spärra av området.

– Det ser ut som dynamit med stubin, eller liknande. Det hittades på marken i anslutning till entré, säger Lasse Ström, inre befäl på polisen i Uddevalla.

Anna-Maria Blomgren som är chefsadministratör och säkerhetschef på tingsrätten säger till P4 Väst att hon inte tror att det rör sig om något farligt och att föremålet kan ha legat utanför tingsrätten redan innan helgen.

– Enligt de uppgifter jag fått är det en toalettpappersrulle med tejp runt och något som sticker ut.

Men eftersom man inte vill ta några risker kontaktades polisen, som gav order om att evakuera tingsrätten och en intilliggande fastighet. Enligt Anna-Maria Blomgren gick utrymningen väldigt lugnt till.

Nämndemannen Hasse Olsson var en av de som fick lämna tingsrätten.

– Det var väldigt otrevligt att få de här signalerna, men vi var tvugna att utrymma rättssalen på grund av de här föremålet, säger han till P4 Väst.

– Jag har varit nämndeman i 25 år och aldrig varit med om något liknande.

Alla rättegångar är inställda i dag som en följd av händelsen.

Det finns ingen uppenbar hotbild mot tingsrätten, enligt Blomgren, och det pågår inte heller något särskilt uppmärksammat rättsfall i tingsrätten för tillfället.

– Det är väldigt ovanligt, tror aldrig att det hänt tidigare. Det händer väldigt sällan något sådant här.

Runt lunchtid anlände tekniker från polisens bombgrupp i Göteborg, och med sig hade de två olika bombrobotar som tog hand om föremålet.

Det ska nu undersökas och röntgas av polisens tekniker. Men om det var farlig är fortfarande oklart.

– Bombteknikerna säkrade föremålet och förde det härifrån, sedan får utredningen visa närmare vad det kan vara för föremål, säger polisens insatschef Thomas Dellenhed till P4 Väst.

Polisen har startat en utredning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Strax innan klockan 13 hävdes avspärrningarna i området och de som bor och arbetare i fastigheterna runt tingsrätten kunde återvända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".