NYHETSTIMMEN

Regissören Bo Hermansson minns Rolv "Fleksnes" Wesenlund

5:23 min

Den norske komikern Rolv Wesenlund gick bort i helgen. Regissören Bo Hermansson, som bor i Dals-Ed, träffade Rolv första gången 1966 och de arbetade sedan tillsammans med bland annat tv-serierna Fleksnes och Fredrikssons Fabrik.

– Han vågade i Fleksnesfiguren plocka in sina inte bara goda utan även alla sina dåliga sidor, och det fordrades ett visst mod till det. Men det var det som gjorde att en fiktiv figur fick kropp och själ och hjärta och fungerade, säger han.

Med sin roll som den inbitne ungkarlen Marve Fleksnes blev Rolv Wesenlund en tv-favorit i såväl Norge som Sverige. När den norska tv-historien skulle summeras blev han också framröstad som publikens egen favorit.

Rolv Wesenlund skulle ha fyllt 77 år i september.

1974 var Rolf Wesenlund gäst hos Kent Finell i programmet Aktuiell nöjesprofil och berättade bland annat om varför han tyckte det var dags att ta livet av den självgode och ganska hopplöse rollfiguren:

Marcus Gorne
marcus.gorne@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista