Att börja skolan igen efter sommarlovet är förknippat med oro och ångest för en del barn. Susanna Wictorzon/Sveriges Radio

I dag är en jobbig dag för många skolelever

Friends: Våga lyssna på barnen
5:19 min

För barn som utsatts för kränkningar i skolan kan två dagar om året vara särskilt jobbiga: Första dagen i skolan efter sommarlovet och första skoldagen efter jullovet.

– Situationen kan vara pressande och stressande om man varit utsatt tidigare, säger Emma Lillvik från organisationen Friends, som jobbar för att stoppa mobbning.

Vad är jobbigast för dessa barn?

– Det kan vara väldigt olika, men att vara ensam, att inte ha någon man kan vända sig till. Att inte vet om man får vara med. Man kanske till och med slutar att fråga om man får vara med. Den ensamheten tror jag är svår att ta sig ur.

Vad ska de runt omkring barnen göra?

– Att lyssna. Det låter väl kanske ganska enkelt, men barn som blir utsatta under sin skolgång tycker ofta att det är väldigt svårt att prata med vuxna om detta. Att våga lyssna, och våga fråga. Och vara lyhörd för signaler som att barnen inte vill berätta. Och kontakta skolan, säger Emma Lillvik.

Nobel & Myrbäck i P4
eftermiddag.vast@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".