Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Sköterskornas övertid ökar kraftigt

1:17 min

Sjuksköterskor och undersköterskor arbetar nästan 40 procent mer övertid nu än för bara fyra år sedan i Västra Götalandsregionen. Bristen på sjuksköterskor beror på låga löner, anser Vårdförbundet, och det skapar stress och en riktigt dålig arbetsmiljö.

– Trötta och förtvivlade sjuksköterskor hör ofta av sig till förbundet, säger Anne Karin Höglund som är Vårdförbundets vice ordförande i regionen.

– Jag pratade med en specialistutbildad barnsjuksköterska alldeles nyligen och hon är 27 år och den mest erfarna på sin avdelning, och hon funderar på att lämna vården.

Sjuksköterskan Anne Karin Höglund berättar om får byta pass, får jobba dubbla arbetspass för att det finns kolleger som inte kommer och får gå in och jobba nätter när det fattas folk där.

– Vi lockar inga människor till att jobba i vården när arbetsmiljön är så dålig att när du är 27 år och förhållandevis rask och stark, inte orkar med arbetstempot.

Det är stor brist på sjuksköterskor på sjukhusen, och många nyutbildade har valt att jobba i kommuner istället, som betalar bättre, säger Anne Karin Höglund.

Men Maria Aleniusson, personalchef i NU-sjukvården, tror inte att högre lön är lösningen. Hon hoppas istället att NU-sjukvården ska kunna minska inflödet till akuten, minska vårdtiderna och få bukt med överbelagda avdelningar, som bidrar till att så många tvingas jobba övertid.

– Vi kommer att öppna en ny vårdavdelning i september för att minska överbeläggningarna, berättar Maria Aleniusson.

– Och glädjande nog kan vi konstatera att våra övertider har minskat under juni och juli. Så det går åt rätt håll i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista