Studenter på Högskolan Väst i Trollhättan har lättare att hitta boende än många andra studenter. Foto: Marie Mattsson/Sveriges Radio

Trollhättan har bostäder till högskolestudenterna

"Vi byggde 245 studentlägenheter"
1:10 min

Trollhättan är en av de fyra högskoleorter i landet som klarar av att ge högskolestudenter bostad till terminsstarten. På övriga 28 orter kan studenterna få svårt att hitta något eget boende, utan kanske måste bo inneboende.

Det är stor bostadsbrist för studenter runtom i landet. Det visar en undersökning som Sveriges förenade studentkårer har gjort.

SFS är kritiska till att lärosäten, kommuner och regering inte planerar för lagom billiga bostäder till studenterna. Det skedde i Trollhättan då 600 studentlägenheter byggdes när högskolan flyttades till orten.

– Vi byggde 245 studentlägenheter i kvarteret Elefanten som var klara 2008- 2009, säger Urban Blom som är vd för det kommunala bostadsbolaget Eidar i Trollhättan.

Trollhättan hade ytterligare en fördel jämfört med de orter som inte snabbt kan ordna fram studentbostäder.

– Vi i Trollhättan hade en situation där det var överskott på övrigt boende på marknaden. Jag kan tänka mig att en del av de andra högskoleorterna har haft en annan situation utan överskott, säger Urban Blom.

Hur ser det ut för Trollhättan i framtiden?

– Vi kommer att behöva bygga mer, både studentlägenheter och vanligt boende. Vi hade en befolkningstillväxt på 400 personer det första halvåret i år. Staden har visionen att öka till 70 000 invånare  år 2030 från nuvarande 57 000, säger Urban Blom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".