Linus Lundberg och Marcus Pallvid i projektet Music street. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio
P4 Förmiddag

Trollhättekillar vill lyfta fram gatumusiken i "Music Street"

2:01 min

Linus Lundberg och Marcus Pallvid som båda arbetar i Trollhättan tröttnade på att gatumusikanter sågs som en andra klassens artister. I projektet "Music Street" ska gatumusikanter i Göteborg få visa upp sig och höras på flera plattformar.

Linus Lundberg har länge tänkt på hur man kan lyfta fram gatumusiken, och så föddes idén till projektet Music street.

– Gatumusikerna som vi använt oss av är otroligt duktiga, och hade absolut kunnat röja på en scen på Lotta på Liseberg. Men de får inte den möjligheten eftersom de kanske inte kan svenska så bra eller vet hur man ska ta sig sig fram i en hård bransch som musikbranschen, säger Linus Lundberg.

Under några sommarveckor åkte de omkring i Göteborg och spelade in sammanlagt tio duktiga gatumusiker där de stod och spelade. Alla fick spela samma nyskrivna låt som sedan mixats samman så att det blir en gatumusikantorkester.

– En del hade vi fått tips om tidigare, men en del stötte vi bara på. T.ex en kille som kom åkande på en båt i kanalen och spelade. Ingen visste hur man fick tag på honom, bara att han var väldigt bra. Men vi lyckades få med honom, säger Marcus Pallvid.

Nu har låten, som också mixats av en gatumusikant, släppts som singel och musikvideo. En kortare dokumentärfilm om projektet är också på gång.

– Det känns bra att dokumentera de här artisterna som annars ofta glöms bort eller ses som ett störande element i gatubilden, tycker Linus och Marcus.

Peter Olsson
peter.g.olsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista