Katarina Reimers nämndeman i Uddevalla tingsrätt tillsammans med den mordmisstänkte 36-åringen. Foto: Privat

S-debattörer: Reimers bör avgå

"Det skadar förtroendet för rättsväsendet"
4:33 min

Socialdemokraterna Annelie Högberg och Anna Lena Heydar anser att tidigare sverigedemokraten Katarina Reimers inte bör fortsätta att döma personer i Uddevalla tingsrätt. Orsaken är den bild där Reimers poserer med den man som nu misstänks ha mördat småbarnsmamman i Trollhättan.

Att Katarina Reimers väljer att sitta kvar kan skada förtroendet för domstolen anser debattörerna, som under rubriken "Olämplig nämndeman bör lämna uppdraget" i dagens Bohusläningen skriver att Reimers bör sluta som nämndeman.

Annelie Högberg säger till P4 Väst Katarina Reimers själv inte inser problemet med att posera på en bild tillsammans med en man som rör sig i högerextrema kretsar, och som på bilden dessutom poserar med ett vapen.

– Som nämndeman har man en väldigt stark och betydelsefull ställning i domstolen, och allmänhetens förtroende för att man dömer sakligt och objektivt får inte misstänkliggöras, säger Annelie Högberg.

Högberg är kritisk till att Katarina Reimers inte gett någon förklaring till bilden.

Katarina Reimers själv har ännu inte velat kommentera i P4 Väst hur hon ser på sitt fortsatta uppdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".