Läkaren Arvin Yarollah och politikern Gert-Inge Andersson. Bilden är ett montage. Foto: Patrik Enlund och Marie Mattsson/Sveriges Radio
Nobel & Myrbäck

Läkaren Arvin Yarollah kräver att politikerna bemannar mer inom vården

13 min

– Politikerna behandlar sjuksköterskorna som brickor i ett spel, inte konstigt att de åker till Norge, säger ortopedläkaren Arvin Yarollah med anledning av att sjuksköterskorna arbetar betydligt mer övertid i dag än för några år sedan.

Som läkare har Arvin Yarollah sett hur vården fungerar inifrån och det han har sett gör honom både orolig och arg.

Han har sammanställt boken Hjälp oss – en antologi om den svenska vårdens förfall, där personal, patienter och anhöriga berättar om stora brister i vården. Eftersom han dessutom är gift med en sjuksköterska har han på nära håll sett hur underbemanningen påverkar människor.

– Min fru hann varken äta eller gå på toaletten.

Nu kräver han skärpning av politikerna.

– Jag kräver att regionen och politikerna ger sköterskorna den respekt de förtjänar och ser till att bemanna upp.

Regionrådet Gert-Inge Andersson (S) säger till P4 Väst att bilden som Arvin Yarollah målar upp inte ger hela sanningen, något som bland annat visar sig när politiker gör studiebesök ute i verksamheterna.

– Jag vill påstå att det finns en annan bild också. Sedan finns väldigt många ställen där det är jobbig, och framför allt där det är en ständig press på personalen. Vi måste jobba med de här frågorna, säger Gert-Inge Andersson.

Gert-Inge Andersson tycker också att det är viktigt vilken bild politiker och anställda inom vården ger till dagens unga, för att försäkra sig om att unga människor vill utbilda sig och jobba inom vårdyrken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista