Det blir plommon när Mikael Persson från Fengersfors ska välja frukt. Foto:Charlotte Andersson, P4 Väst Sveriges Radio
Konsument

Frukt och grönt skapar köplust

1:28 min

Matbutikerna har möblerat om kraftigt i sitt sortiment och det innebär att du oftast kommer hem med mer frukt och grönt än vad du hade tänkt dig.

Avdelningen för frukt och grönt har blivit ansiktet utåt för matbutikerna och konkurrensfaktor att räkna med.

– När det gäller inköpen av frukt och grönt, tittar vi noga på hur man exponerar frukten och grönsakerna och hur fräscht det ser ut. Jag kan mycket väl tänka mig att det är en bidragande faktor till vilken affär man väljer att handla i, säger kunden Mikael Persson från Fengerfors.

Svensken äter mer frukt och grönsaker än för 30 år sedan. Fram till 2011 ökade konsumtionen av köksväxter med 96 procent och fruktkonsumtionen med 26 procent, enligt statistik från Jordbruksverket. Trots detta är det långt kvar till att alla äter ett halvt kilo frukt och grönt per dag som Livsmedelsverket rekommenderar.

Matbutikskedjorna har insett att frukt och grönt är lockande och satsar stort på det sortimentet. Christina Karlsson som är dietist vid Ica-gruppen berättar att kedjan har aktivt arbetat med detta sedan 2004 vilket märks alltmer i butikerna.

– Vi har fokuserat mer på frukt och grönt. I takt med att vi bygger om butiker och bygger nya butiker så låter vi frukt och grönt att ta en större och framträdande del. Dessutom satsar vi väldigt mycket på reklamkampanjer som handlar om frukt och grönt, säger Christina Karlsson.

Är det en konkurrensfaktor mellan de olika livsmedelskedjorna?

-Absolut är det så, säger Christina Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista