De nya samhällskommunikatörerna. Foto: Fredrika Abrahamsson/Uddevalla kommun

Nyanlända får lära sig om svensk kultur på sitt eget språk

"Måste kunna ställa frågor på sitt eget språk"
1:20 min

Nyanlända flyktingar ska få utbildning i hur det svenska samhället fungerar med hjälp av en person som pratar samma språk. I Uddevalla har tio samhällskommunikatörer precis utbildats och nästa vecka börjar kurserna

– Ska man verkligen sätta sig in i hur det svenska samhället fungerar måste man kunna kommunicera och ställa frågor på sitt eget språk, så parallellt att de lär sig svenska, på vuxenutbildningen i vårat fall, så lär de sig det svenska samhället av de här nya kommunikatörerna. De är rektryterade för att de ska ha någon form av pedagogisk utbildning och i olika språk som är aktuella just nu som våra flyktingar och anhöriga till de kommer ifrån, säger Annette Nyman, integrationsstrateg.

Kommuner har även tidigare haft ett ansvar att utbilda nyanlända flyktingar i hur det svenska samhället fungerar, men nya krav ställs nu på att det finns samhällskommunikatörer som utbildar och talar de nyanländas språk och på så sätt lättare kan förklara det svenska samhället.

Från och med nästa vecka kommer de nyanlända i Uddevalla kommun få träffa kommunikatörerna tre timmar i veckan, i 20 veckor framåt.

– Då kan man diskutera, ställa frågor och reflektera över ”varför är det så i Sverige” och så vidare, säger Annette Nyman.

Vad är det de kommer att få lära sig i samhällsorienteringen mer konkret?

– Det är allt mellan himmel och jord. Demokrati, hur sjukvården fungerar, hur det fungerar med förskolor och skolor. Allt diskuterar man, allemansrätt, rubbet, säger Annette Nyman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".