I november stängs produktionen ner på Megtec i Åmål. I april går uppsägningsperiodennut för den sista IF Metallaren berättar Christian Hupe som är klubbordförande. Foto:Charlotte Andersson, Sveriges Radio

15 förlorar jobbet när Megtec lägger ner produktion i Åmål

"Det var tårar i ögon"
1:08 min

Megtec lägger ner sin produktion i Åmål och 15 industriarbetare förlorar jobbet. Företaget som jobbar med tillverkning av maskiner och utrustning för den grafiska industrin har funnits i Åmål i 100 år under olika namn.

– Det känns tråkigt naturligtvis. Jag har bara varit anställd i nästan tio år men det finns de som som har arbetat över 30 år. Då blev det tårar i ögonen vid beskedet, säger Christian Hupe som är IF Metalls klubbordförande.

Han konstaterar att tryckeribranschen är så förändrad att produkterna som företaget tillverkar har blivit omoderna.

För drygt tio år sedan arbetade det runt 100 personer på företaget. Sedan 2006 har organisationen krympt rejält.

De som förlorat jobbet kommer kunna söka pengar ur en utbildningspott på 100 000 kronor som satts av för kompetensutveckling. Något som facket drivit på under förhandlingarna.

Endast en av de 16 anställda får vara kvar och blir tjänsteman då Megtec förändras till ett rent tjänsteföretag med elva till tolv anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".