1 av 3
Den här veckan bjuder Lotta på wienerbröd och halloncheesecake. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio
2 av 3
Wienerbröd med vaniljkräm och hallon. Foto: Lotta Hellström
3 av 3
Lotta Hellström, som bakat läckerheterna. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio

Väl värt att kavla sin egen smördeg till wienerbröden

Visst kan det kännas lite överkurs att kavla sin egen smördeg till wienerbröd, men det är faktiskt inte så jobbigt som det kan verka.  Med egen vaniljkräm och färska bär så blir wienerbröden helt fantastiskt goda.

Lottas smördeg till wienerbröd och längder

150 gram smör
150 gram margarin
2½ dl kall mjölk
½ tsk salt
2 msk socker
ca 8 dl vetemjöl
50 gr jäst

Blanda samman allt utom smöret och margarinet till en deg. Arbeta snabbt och låt den vila ca 10 minuter i kylskåp. Under tiden dela in smöret och margarinet i vardela 10 bitar, lägg ihop dem 1 smör + 1 margarin. Ställ tillbaka smöret/margarinet i kylet och ta ut degen. Kavla ut degen till en ca 30x40 cm stor rektangel. Lägg smör/margarinskivorna på den ena halvan och lägg den andra över, nyp ihop kanterna. Kavla försiktigt, inte trycka, kavla rakt fram och ut åt sidorna. Vik degen åt andra hållet och dela i 3 vik. Kavla igen, se till att bakbordet är mjölat ordentligt och att köket är svalt. Kavla in smöret, och vik degen igen i 3 vik och kavla. Kavla tills degen är ca 1 cm tjock och vik sedan degen en sista gång innan den skall in i kylen i minst 10 minuter. 

Vaniljkräm

2 msk vetemjöl
2½ l gräddmjölk
1 ägggula
1 msk socker
2 tsk fint vaniljsocker

Vispa mjöl och mjölk i en kastrull, tillsätt allt utom vaniljsocker och sjud upp det hela. Den skall tjockna men ej bli en äggröra, så rör, rör, rör, lyft av kastrullen ibland och rör lite extra. Den skall vara riktigt tjock. Låt den svalna i kylen.

Dela degen i två. Kavla ut degen till ca 36x36 cm (degen ca 0,5 cm tjock). Sporra eller skär med kniv ut rutor 9x9 cm. Vik alla hörnen in mot mitten tryck till lite och pensla "fast" dem med lite vatten.

Lägg ca 1 msk vaniljsås i gropen och låt wienerbröden jäsa i ca 20 minuter. Lägg 2-3 hallon i varje. Pensla med lite uppvispad äggvita och strö på pärlsocker.

Grädda i 7-10 minuter i 225 grader, passa dem noga. Pudra lite florsocker över vid servering.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".