En lång resa blev det för paret Salevik och deras gamla bil. Foto: Richard Salevik
Nyhetstimmen

Strapatsrik resa för Rickard Salevik från Brålanda på väg mot Ulan Bator

"Skönt att äntligen ha kommit fram"
6:56 min

Sedan mitten av juli har Rickard Salevik från Brålanda och hans fru Lucy varit på väg mot Mongoliets huvudstad Ulan Bator. Med en gammal personbil har de deltagit i det som kallas "Mongol Rally".

– Vi har suttit fast i gyttja, kört genom ökensand och åkrar där det inte funnits några egentliga vägar och kämpat mot korrumperade myndigheter längs med vägen.

Det var i juli som starten på det som kallas Mongolrallyt gick i London, men Richard och frun anslöt med sin gamla Ford Fiesta i Tjeckien.  Sedan gick färden via bland annat Georgien, Ryssland och Mongoliet.

– Just nu känns det oerhört skönt att vara framme. Men alla papper är inte godkända av de mongolska myndigheterna, så det är inte klart när vi kan komma hem, säger Rickard Salevik till P4 Väst.

Han har tidigare cyklat från Norge till Kina tillsammans med en kompis. Den här resan var tuffare, tycker han.

– Nu har man behövt oroa sig för bilen hela tiden. Men vi har fått hjälp längs vägen. Bland annat gick kylslangarna till ventilationen sönder men en kille hjälpte till att tälja träpluggar att sätta igen ledningarna med.

Rallyt har funnits i tio år och har förutom äventyret som syfte att samla in pengar till välgörande ändamål. Total kör deltagarna cirka 1 500 mil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".