Halloncheesecake. Foto: Lotta Hellström

Bak-Lotta: Cheesecake behöver inte ha smulig botten

De flesta gillar cheesecake, men alla tycker inte om digestivekex eller smuliga bottnar.  Detta är Lottas variant av cheesecake. Den är inte så söt och man kan om man vill dra ned ytterligare lite på sockermängden. Prova gärna att göra den med blåbär eller björnbär, eller varför inte med vinbär – men då behövs sockermängden.

Halloncheesecake

1 skiva sockerkaka
(Dvs ett lager kakbotten. Biten skall passa i den form du skall använda till att stötta kakan. T ex en form med löstagbar kant).
2 tsk gelantinpulver, alt agar agar om man är vegetarian.
½ dl citronsaft
½ dl kallt vatten
300 gr färskost typ Philadelphia
100 gr kvarg
1½ dl socker
300 gr hallon
1 tsk vaniljsocker, eller urskrap ur en ½ vaniljstång och 1 msk socker.

Klä formen du tänker använda invändigt med plastfolie, det blir så enkelt att få ut kakan då. Lägg gelantinet i det kalla vattnet i ca 1 minut. Lägg sockerkakan i formen på botten under tiden. Blanda samman hallonen (spara några till dekoration) med 2/3 av osten. Tillsätt allt socker och rör om ordentligt. Blanda kvargen och resten av osten med vaniljsockret. Vispa samman det uppblötta gelantinet med citronsaften och värm det sakta i en kastrull. Det skall bara smälta. Tillsätt ungefär hälften till den vita blandningen och rör runt ordentligt , häll det ovanpå sockerkakan. Gör likadant med den rosa smeten. Ta en gaffel och marmorera det hela genom att röra runt lite i smeten. Ställ i kylen i ca 2 timmar. Servera med lite grädde och färska hallon.

Enkel sockerkaksbotten 

2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
½ dl grädde 
1 tsk bakpulver

Vispa samman ägg och socker till en fluffig smet. Rör ned mjölken och tillsätt sedan mjöl och bakpulver. Grädda precis som en rulltårta i 225 grader varm ugn i ca 5 minuter. Vält upp den på sockrat bakplåtspapper och ta bort papperet. När kakan svalnat kan den skäras till önskad storlek. Kan användas till bakelser, tårtor, rulltårta och till desserter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".