Sanna Arvidsson. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio
Nobel & Myrbäck

Volontären Sanna sommarjobbar - för att ha råd att jobba

Sanna Arvidsson, 23, är hemrest till Uddevalla för att träffa familjen och vännerna. Men främst för att jobba ihop pengar för att ha råd att volontärarbeta i Tanzania, vilket hon har gjort varje höst de senaste tre åren.  

Sanna Arvidsson var i Tanzania första gången hösten 2010. Då arbetade hon med att starta ett barnhem i en liten by tillsammans med Uddevallakompisen Jessica Klinte och så fortsatte det. I våras fick hon prova på att jobba inne i en stad i närheten, och kontrasterna är stora.

-- I byn där jag har jobbat tidigare vet folk knappt vad glass eller ens elektricitet är för något. I Iringa som ligger två timmar bort så finns det nattklubbar, säger Sanna som är hemma i Uddevalla i ett par veckor.

I höst ska Sanna jobba i på ett barnhem i staden Iringa som har knappt 150 000 invånare. Där ska hon jobba med barn som tidigare har levt på gatan och som har helt andra erfarenheter än barnen på landsbygden.

-- Andra dagen jag var där i våras så träffade jag en tioårig pojke som hade levt på gatan och blivit våldtagen. I stan handlar det mer om våld, droger och alkohol.

Första gången Sanna Arvidsson åkte ner för att arbeta så åkte hon med organisationen Volontärresor. Men de senaste två åren har hon åkt ner på egen hand, bland annat eftersom det blir billigare.

Kostnader finns det ändå så att det räcker med visum, flygbiljetter och vaccinationer och eftersom arbetet på plats är oavlönat så får Sanna hålla hårt i pengarna hon tjänar hemma i Uddevalla under sommaren.

– Jag bor hemma och försöker leva billigt och jobba mycket.

Sanna Arvidssons barndomsdröm är att jobba för Läkare utan gränser och volontärarbetet i Tanzania har inte ändrat på den saken.

– Men då skulle det vara fint att kunna försörja sig på det och slippa jobba på somrarna, säger Sanna Arvidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".