Roland Karlsson, folkpartist i Lysekil. Foto: Andreas Granath/P4 Väst. folkpartistisk kommunstyrelseordförande i Lysekil. Foto: Andreas Granath/P4 Väst.

Fel att avsätta Roland Karlsson som kommunalråd i Lysekil

"Det måste till en politisk ledning"
0:39 min

Det var ett felaktigt beslut som kommunfullmäktige i Lysekil fattade när man avsatte dåvarande kommunstyrelsens ordförande Roland Karlsson (FP). Det har Förvaltningsrätten kommit fram till, efter att ha prövat en överklagan av beslutet.

– Nu har jag i alla fall fått svar på det här men det överskuggar inte problemet som Lysekils kommun har, det måste ändå till en politisk ledning och det är det som vi måste hitta en lösning på, säger Roland Karlsson till P4 Väst.

Roland Karlsson avsattes som kommunalråd genom en omröstning i kommunfullmäktige den 25 april, då en majoritet av alla deltagande ledamöter även röstat för att han inte skulle beviljas ansvarsfrihet.

Enligt förvaltningsrätten tvingade propositionsordningen alla fullmäktigeledamöter som även är ledamöter i kommunstyrelsen att avstå på grund av jäv. Hade de kunnat delta i omröstningen hade beslutet kunnat se annorlunda ut, skriver bohuslaningen.se.

Därför upphäver förvaltningsrätten beslutet från aprilmötet.

P4 Väst och TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".