Fortsatt rörigt i Lysekilspolitiken efter Förvaltningsrättens dom

Vad innebär Förvaltningsrättens dom för politiken i Lysekil? P4 Västs Jörgen Winkler försöker reda ut.

För det är inte helt självklart vad den här domen betyder för det nuvarande styret som kom till efter det att ett felaktigt beslut fattades i Lysekil på kommunfullmäktigemötet den 24 april.

Lagman Henrik Dunnington på Förvaltningsrätten förklarar att deras dom gäller bara beslutet att avsätta Roland Karlsson, vilket betyder att den ordning som gällde innan den 24 april fortfarande gäller.

Roland Karlsson blev alltså aldrig avsatt som kommunstyrelsens ordförande.

Då är ju frågan om de beslut som fattades senare av den nya kommunstyrelsen, utan den rättmätige ordföranden Roland Karlsson i spetsen, också är ogiltiga?

Det kan Henrik Dunnington inte ge något bra svar på men han säger att det är inget som hindrar att Lysekils kommunfullmäktige samlas en gång till och tar upp frågan men denna gång på ett lagenligt sätt.

Och socialdemokraten Sven-Gunnar Gunnarsson kan tänka sig det som en utväg. Det kommer att ta tid och röran kommer att fortsätta ett tag till. Så till vida inte Roland Karlsson väljer att avsäga sig sitt uppdrag.

Ronald Rombrant från Lysekilspartiet som väckte frågan om att avsätta folkpartisten Roland Karlsson på aprilmötet föreslår samma sak.

Av de svaren att döma kommer ändå inte den fempartiuppgörelse som blev klar i sommar, och där Folkpartiet och Roland Karlsson inte finns med, att rubbas, men rörigt kan det bli ännu en tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista