Obegripligt byråkratspråk straffar sig

Att inte bli förstådd är en jobbig upplevelse och för myndigheter kan det till och med vara ett lagbrott. Igår uppmärksammade tidningen Metro att Patent- och Registreringsverket har JO-anmälts för obegripliga formuleringar i ett föreläggande, och då var ändå mottagaren ett språkkonsultföretag.

Sedan Språklagen kom till för fyra år sedan så måste språket i all offentlig verksamhet vara vårdat, enkelt och begripligt. Detta tyckte företaget Språkkonsulterna att Patent- och Registreringsverket inte levde upp till när myndigheten svarade på en patentförfrågan med bland annat den här formuleringen:

"Ett märke som endast anger varans/tjänstens art, beskaffenhet, kvalitet, kvantitet, avsedda användning, värde, geografiska ursprung eller andra egenskaper eller tidpunkten för när varan/tjänsten är framställd, eller kommer att bli en sedvanlig beteckning för varan/tjänsten i branschen, anses inte ha särskiljningsförmåga och kan därför inte registreras"

Patent- och registreringsverket JO-anmäldes och nu hoppas Språkkonsulterna att fler svenskar ska JO-anmäla myndigheterna som skriver för snårigt.

Men myndigheter är inte de enda som har krav på sig om att vara begripliga. Även Sveriges Radio ska ha ett lättbegripligt språk och Eva Göransson som är språkvårdare på Sveriges Radio säger till P4 Väst att det sällan kommer klagomål om att språket i sig skulle vara för snårigt eller byråkratiskt.

– Det där sitter ofta i ryggmärgen för journalister att man ska vara begriplig och förklara svåra ord och begrepp, säger Eva Göransson.

Men det är inte bara ord och meningar som kan göra saker mer svårbegripliga. En av de vanligaste synpunkterna Eva Göransson får in från lyssnare när det kommer till obegriplighet har med talet att göra.

-- Felaktiga betoningar vid till exempel nyhetsuppläsning är en vanlig synpunkt och i betoningarna ligger halva budskapet. Om man inte betonar rätt kan dessutom trovärdigheten skadas.

Oskar Lodin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista