Norrbotten lockade inte många Saabarbetare

1:40 min

Det är fler som jobbar i Kina än i Norrbotten av de tjänstemän som blev arbetslösa när Saab gick i konkurs. Den blomstrande gruvindustrin i Norrbotten har inte haft någon större dragningskraft så här långt. Och inte heller bland de kollektivanställda är det så många som flyttat norrut.

– Det blev inte så många som man trott från början, utan det är några enstaka fall, berättar Carina Persson på Startkraft, som hjälpt arbetslösa kollektivanställda från Saab att hitta nya jobb.

Vid samma tid som Saab gick i konkurs för ett och ett halvt år sedan, blev det ett stort sug efter arbetskraft från gruvindustrin i Norrbotten. LKAB till exempel, räknade med 1200 nya jobb de närmaste åren, och arbetsförmedlare från Trollhättan reste dit för att undersöka läget. De kom tillbaka med information om en blomstrande arbetsmarknad i både gruvorna, byggbranschen och allehanda servicejobb.

Men det blev alltså ingen massflytt till Norrbotten av konkursdrabbade Saabarbetare.

– Intresset fanns, och jobben fanns, men man hade svårt för att hitta en bostad däruppe, säger Carina Persson.

Men de flesta av de 1420 kollektivanställda som miste jobben har fått nya jobb eller utbildning, bara något hundratal är fortfarande arbetslösa.

Och även för tjänstemännen har det gått bra.

Björn Gräsberg, som är projektledare på Trygghetsrådet för de tjänstemän som drabbades av Saabkonkursen, 1448 stycken, berättar att alla utom 95 har fått nya jobb.

Men inte heller tjänstemännen har sökt sig till Norrbotten. Däremot är det många som fått jobb i fordonsindustrin i Kina. Och många, både arbetare och tjänstemän, jobbar i Norge men bor kvar i Trollhättan.

Över huvud taget har det gått väldigt bra med omställningen, säger Carina Persson:

– Det är klart att vi hade hoppats på att få det här resultatet, och vi är väldigt, väldigt nöjda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista