32 förlorar jobbet när Skee skofabrik lägger ner

1:58 min

Den anrika skofabriken i Skee som producerat skyddsskor till industrin läggs nu ner och 32 anställda förlorar jobbet. Den långvariga lågkonjunkturen som drabbat svensk industri är den främsta orsaken, enligt vd:n Peter Geisler.

Norrvikens skofabrik i Skee utanför Strömstad lägger ner och 32 anställda mister jobbet. Medelåldern på de anställda är hög, drygt 50 år, och många har arbetat där i 30 till 40 år, skriver Strömstad tidning.

– Det är väldigt tungt att behöva vara den som lämnar det här beskedet, säger vd:n Peter Geisler, som själv jobbat i företaget i 40 år, till P4 Väst.

Huvudbolaget har haft två fabriker – en i Skee och en i Kumla -- men nu har de inte tillräcklig produktion för att hålla båda fabrikerna igång.

Enligt vd:n beror nedläggningen främst på långvarig lågkonjunktur och kraftig import från Kina.

Det kommer att finnas möjlighet för de anställda att söka arbete på fabriken i Kumla, men inte för alla. Det handlar om åtta till tio tjänster.

Ulf Gustafsson, som är klubbordförande för IF Metall på skofabriken i Skee, har arbetat i 32 år på fabriken.

– Det jag tror många tänker på är de försämrade trygghetssystemen. Ersättningsnivåerna är så låga och vi har en hyfsad länenivå på fabriken. Det blir ett jättesteg från det vi tjänar och det är nog något som folk tänker på nu, säger han till Strömstads tidning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista