1 av 2
Lennart Nilsson. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio
2 av 2
Sittläktaren på Rimnersvallen i Uddevalla. Foto: Bengt Israelsson/Sveriges Radio

Ex-politikern Lennart Nilsson vill ha färre kommunalråd i Uddevalla

4:45 min

Den före detta socialdemokratiske riksdagsledamoten Lennart Nilsson tycker att det är för mycket med fem kommunalråd i Uddevalla kommun. Pengarna som i dag går till heltidspolitikerna kan användas på bättre sätt, anser han.

I en debattartikel i dagens Bohusläningen går Nilsson till angrepp på kommunalrådet Magnus Jacobsson (KD) i Uddevalla, som Nilsson anser "äganr sig åt fjanteri" när han lägger tid på att kritisera färgen på stolarna på Rimnersvallen.

Magnus Jacobsson menar att de blå-vita stolarna är olämpliga eftersom färgerna är de samma som på IK Oddevolds matchtröjor, något som kan spä på en redan laddad diskussion om stödet till kommunens olika fotbollsklubbar.

Lennart Nilsson anser att kommunalråd bör syssla med något vettigare än att bry som om färgen på stolar på en fotbollsarena, och skriver i debattartiklen att det kan vara dags att avskaffa några av Uddevallas kommunalråd och istället satsa pengarna på ungdomen. 

Han tycker att den "politiska karusellen" som han kallar den har växt sig alltför stor, och undrar varför politikerna inte funderar över den politiska organisationen.

– För den växer gigantiskt och man skaffar medarbetare som talar om vad du ska tycka. Så jag är ganska så upprörd över att man inte ser över och sparar på det man borde spara på, säger han till P4 Väst.

Lennart Nilsson anser att fem kommunalråd i Uddevalla är för många. Och frågar sig vad de 17 regionråden i Västra götalandsregionen sysslar med.

– Vad kostar allt det här egentligen?

Lennart Nilsson efterlyser istället fler frivilliga krafter inom politiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista