Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio
Nobel & Myrbäck

Sommarens skidhändelse går av stapeln i Trollhättan

I dag drar Alliansloppet i Trollhättan igång. Sedan starten 2007 har evenemanget växt ordentligt och sträcker sig i år över tre dagar och antalet deltagare har fördubblats jämfört med ifjol.

Arrangörerna kallar Alliansloppet, som nu är Europas största rullskidetävling, för sommarens skidhändelse.

– Det är hur kul som helst men lite läbbigt också, med större namn och TV-sändningar så ökar också kraven som ställs, säger arrangören Oluf Skoogh som har fullt upp inför sprinttävlingen som börjar klockan 17.00.

Att evenemanget har växt så kraftigt förklarar han dels med att man har infört prispengar istället för startpengar och att man inför årets tävling har satsat mycket på marknadsföring genom allt från att synas på Vasaloppet till att göra en Youtube-film.

Nytt för i år är också att två tävlingar ingår i svenska rullskidcupen. Det innebär att vinst i dagens sprint, som är deltävling fyra i cupen, ger både pengar och poäng.

Men riktigt spännande blir det på själva Alliansloppet, som är sista deltävlingen, på lördag då stora namn som bland annat OS-guldmedaljören och fjolårets vinnare Anders Aukland tävlar om både cuptiteln och en rejäl prissumma.

– Vi har samma prissumma som Vasaloppet, 75 000. Förra året slutade vi med startpengar, nu får man tävla om pengarna istället, säger arrangören Oluf Skoogh som själv mest ser fram emot att kunna avnjuta banketten på lördag efter ett lyckat arrangemang.

Men fram tills dess är det mycket som återstår, bland annat dagens sprinttävling som förvisso inte ger 75 000 för en vinst men ändå inga småsummor.

– 10 000 kronor för 150 meter åkning och poäng i cupen, det är inte så dåligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista