En av elbilarna som anställda inom Trollhättans kommun provkör. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.

Elbilar rullar vidare i Trollhättan

Intresset för elbilar växer hos kommunerna och Trollhättans stad är en av dem som nu satsar på elbilar. Kommunen ska hyra tre stycken, via en elbilspool, som de anställda ska köra runt i.

– Vi tycker det är lämpligt att ha en pool här för att testa bilarna i våra olika verksamheter. För jag kan tänka mig att i nästa bilupphandling om några år så kommer elbilen att vara ett av komplementen.

Hur många bilar kommer ni ha?

– Poolen nu innehåller tre bilar, men sedan utesluter inte jag att vi kommer finnas med på ett hörn när Nevs kommer igång med en och annan bil. Vi kommer nog att ha ett antal bilar som vi kan testa.

Just nu har Trollhättans stad två elbilar som rullar. De är ett testprojekt som Fyrbodals kommunalförbund och Länsstyrelsen i Västra Götaland ligger bakom. Alla kommuner i Fyrbodal får testa elbilarna under en månad var.

Men Trollhättan har nu valt att ta ytterligare ett steg och ska ingå i en elbilspool, vilket betyder att kommunen permanent kommer att ha tre elbilar som de anställda kan använda.

– Det är faktiskt fantastisk bra bilar och ett alternativ. Jag är mycket positivt överraskad när jag har kört dem och åkt i dem. Bilarna har fått en väldigt bra respons under de veckorna som vi har använt dem, säger Anders Hammarstedt på tekniska förvaltningen, han har tidigare jobbat på Saab under många år.

Intresset hos kommunerna för att använda elbilar ökar allteftersom fler modeller kommer ut på marknaden, enligt Jakob Lagercrantz på projektet Infragreen som bland annat jobbar med biogas och elbilar.

– Frågan är väldigt stor och i takt med att fler modeller kommer ut på marknaden så kommer inköparna kunna börja köpa in bilarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista