Bil körde in famijen Wicks trädgård - för andra gången

"De kör så vansinnigt"
1:26 min

Paret väcktes av ett brak natten till torsdag. En bil hade kört genom staketet och in i trädgården hos Stanley och Kari Gro Wick som bor strax söder om Mellerud intill E45.

Det var vid halvtvå tiden på natten som en bilist väjde för en katt eller en räv och for rakt igenom staketet och in på gräsmattan. Ingen person skadades.

– De kör så vansinnigt här och vi fattar inte att det inte kan göras någonting, men det verkar som att det är låst. Hos oss är det en 50-zon, men det är inte någon som bromsar, inte en bil, säger Kari Gro Wick. 

Men det här var inte första gången - för fem år sedan kraschade en personbil med släp in i trädgården.

Paret Wick har vänt sig till myndigheterna och vill att något görs åt vägen eller hastigheten innan en allvarlig olycka inträffar, men de anser sig inte fått gehör för detta.

– Det är illa att det ska döda någon förrän någon reagerar, säger Kari Gro Wick.

Annica Arnås är trafikingenjör på Trafikverket. Hon pratade med Kari Gro Wick igår och menar att de kan sätta upp ett räcke längs vägen för att skydda trädgårdarna.

– Även markeringsskärmar, säger Annica Arnås på Trafikverket.

Hon menar att en fartkamera är det enda som gör att bilisterna dämpar hastigheten men var en fartkamera placeras bestäms nationellt.

– Man tittar på olycksstatistiken då och det är olycksstatistik över antal döda, säger Annica Arnås.

Det betyder att det krävs att någon dör innan det kommer upp en trafikkamera?

– Helt krasst skulle man kunna säga så om man ska hårdra det. Har det hänt en olycka någonstans så finns det en uppenbar risk att det händer igen, så det förhindrar dödsolyckor även där, säger Annica Arnås på Trafikverket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".